top of page

Petice za odvolání starosty města

Aktualizováno: 22. 10. 2021

Na 15. jednání městského zastupitelstva dne 7.10. 2020 jsme se připojili k petici na odvolání stávajícího starosty města Prachatic pana Martina Malého a hlasovali pro jeho odvolání. Domníváme se, že pro zdravý vývoj Prachatic je třeba, aby město vedl člověk, který umí spojovat koalici i opozici a využít potenciálu veřejnosti a schopných lidí, což se současnému starostovi dlouhodobě nedaří a naopak přispívá odmítáním spolupráce k prohlubování "příkopů".


Přikláněli bychom se proto k výměně na pozici starosty, aby na základě výsledků voleb postavila koalice do čela města jinou osobu, schopnou spojit síly pro nutné koncepční změny ve vývoji města ve stále náročnější době. I jednoduché analýzy jasně ukazují, že město v řadě kritérií výrazně zaostává za srovnatelnými městy a v případě zájmu o prosperitu Prachatic je třeba se tomu společně postavit (viz např. graf vývoje počtu obyvatel. Již dříve jsme navrhovali tento trend nejvyššího úbytku obyvatel mezi srovnatelnými městy analyzovat a snažit se cílenými opatřeními změnit. Panem starostou bylo ovšem zamítnuto se problematice společně věnovat).

Prezentace pana starosty Malého na jednání zastupitelstva nás nemohla přesvědčit, řada úspěchů města je prokazatelně zásluhou někoho jiného, standardní údržba města financovaná z rozpočtového určení daní není žádným dokladem koncepčního rozvoje města či krokem k prosperitě. Koho budoucnost Prachatic a naše představy zajímají, rádi představíme na setkání s veřejností, které plánujeme na listopad (viz plánovaná událost).

Odvolání starosty nebylo zastupitelstvem většinou hlasů odsouhlaseno.

bottom of page