top of page

Zimní stadion v Prachaticích?

Aktualizováno: 21. 10. 2021

Již několik týdnů se člen Živých Prachatic Michal Piloušek zaobírá možností vybudování Zimního stadionu v Prachaticích. Na základě prostudování několika odborných analýz, grantových výzev a diskuse s odborníky se po mnoha letech zdá být stavba krytého zimního stadionu konečně reálnou.


Dle analýzy Českého svazu ledního hokeje se patrné, že Prachatice jsou největším okresním městem v ČR bez zimního stadionu a také největší spádovou oblastí bez stadionu na jihu Čech. Na osobním jednání se sportovním ředitelem hokejového svazu panem Rachotou mimo jiné bylo potvrzeno, že pro hokejový svaz jsou Prachatice prioritou číslo 1 v podpoře vybudování zimního stadionu, na což se vážou zajímavé možnosti dotací a podpory.


A proč s nápadem přicházíme právě teď? Poprvé se totiž nabízí možnost až 70% dotace Národní Sportovní Agentury na výstavbu stadionu, dále je připraven typový projekt, který je za symbolickou částku Český svaz ledního hokeje připraven Prachaticím poskytnout a snížit tak zásadně náklady na projektování i následnou údržbu. Celková náklady včetně projekčních prací se pohybují kolo 100 milionů Kč, tedy spoluúčast města vychází přibližně na 30 mil. Kč. Málo známým faktem je, že za poslední 4 roky technologie chlazení a následné rekuperace udělaly obrovský skok. Díky tomu se zásadně (až o 3/4) snížily provozní náklady na chod stadionu oproti zařízením z 80. let. Příkladem, že stadion může vydělávat jsou soukromé projekty i v menších městech, kde se daří držet vyrovnané rozpočty či pouze mírně schodkové (500 000 Kč/rok), kdy deficit doplácí město ze svého rozpočtu, stejně jako provozy kulturních zařízení nebo bazénů. Dle studií, které jsme měli možnost vidět je zřejmé, že hlavními návštěvníky stadionů v ČR jsou rodiny s dětmi na veřejné bruslení, dále místní školy, kdy bruslení je součástí tělesné výchovy a samozřejmě také oddíly hokeje a krasobruslení. Zásadním zdrojem příjmů je potom pronájem ledové plochy hobby hokejistům, kteří dnes dojíždí do Vimperka nebo Strakonic. V budoucnu by bylo přínosné založit i místní oddíl, který by mohl vychovávat nové hokejisty/tky a krasobruslaře/ky. Krytý stadion v letních měsících může nabídnout kurty pro míčové hry nebo plochu pro uspořádání koncertů. Součástí projektu je samozřejmě i bufet či restaurace, parkovací plocha nebo prostory pro přednášky a suchou přípravu sportovců. Důležitým benefitem by v budoucnu mohlo být nalákání větších týmů, kterým Prachatice mají rozhodně co nabídnout. Dle nezávislých odborníků má právě sportovní zařízení města v Prachaticích (bazén, posilovna, welness, krytá hala, atletický areál, okolní traily pro běh a kolo, workoutové hřiště) ideální zázemí pro pořádání špičkových soustředění.


Nyní pokračujeme v práci na zajištění detailů a zkušeností provozovatelů nových zimních stadionů, tak abychom měli maximum podkladů k veřejné, politické i odborné prezentaci celého projektu.

Věříme, že si tato myšlenka najde své podporovatele a jsme připraveni přesvědčit její odpůrce o pozitivních dopadech výstavby podobné haly.



bottom of page